Analyse av teksten, Let’s Talk About Life (del 1)

Dette er en sang som handler om filosofi, livet, sosiale ferdigheter, samtaler, vennskap, sannhet, nysgjerrighet og stille spørsmål. Jeg har i mange år følt meg dyktig i samtaler med andre mennesker en til en. Det er noe jeg mestrer bra. Mye av årsaken for det, er at jeg har lest mange bøker om psykologi, sosiale ferdigheter og filosofi. Jeg er nysgjerrig på livet, og hvordan mennesker tenker.

Dessverre har jeg funnet ut at mange mennesker er veldig like, og det er ting som suger energi av meg i samtaler. Det er mange mennesker som tar over samtalen, og snakker om seg selv. Det trenger ikke bare være at de tar over samtalen, men mange folk er veldig dårlige til å være interessert i den de snakker med. Her er noen sitater fra gode bøker jeg har lest:

“Talk to someone about themselves and they’ll listen for hours.” Dale Carnegie, How to win friends and influence people

“To be interesting, be interested.” Dale Carnegie, How to win friends and influence people

“Nobody listens anymore. I can’t talk to the walls because they’re yelling at me, I can’t talk to my wife; she listens to the walls. I just want someone to hear what I have to say. And maybe if I talk long enough it’ll make sense. And I want you to teach me to understand what I read.”
― Ray Bradbury, Fahrenheit 451

Mange eller få venner?

“I need real conversation with one or two.”

Jeg føler meg ofte som en enstøing som trives best alene foran en PC, hvor jeg kan snakke med meg selv, eller noen særinger som har de samme interessene som meg på facebookgrupper. Jeg kan noen ganger kjede livet av meg sammen med andre mennesker, og jeg kan til tider være dønn kjedelig selv også. Jeg har blitt håpløs i store lag, hvor det deltar flere enn fire mennesker rundt et bord. Det er oppskriften til en overfladisk samtale for meg. Folk som kjenner meg kan kanskje bli overrasket over at det ser ut som jeg kan trives på fester, og i større lag. Det er nok riktig at jeg kan. Det er fordi at på fester er folk ærlige, og man kan snakke en til en på grunn av musikk, eller at folk gir faen i hva de andre snakker om. Jeg har funnet ut at jeg trives med færre folk, og det gir meg energi å snakke med 1-3 mennesker. Det er da gode og åpne samtaler oppstår.

Hvordan snakker vi med og til hverandre?

“Lets talk about you let’s talk about me. Let’s talk about how we want to be. Let’s talk about feelings and open up. No need to hide and try to be tough.”

Folk må lære seg å vise interesse og lytte til hverandre, og de må lære seg å snakke med hverandre. Noe av det viktigste er å snakke til hverandre også. Vi trenger ikke å skrike til hverandre, og man trenger ikke å bli sint om man får høre sannheten om noe som du ikke er enig i. Kanskje er det noe i det partneren eller barnet ditt sier. Det kan tenkes å forstå hva den andre personen tenker er en ide, og når du har lyttet ferdig uten å avbryte, kan du oppsummere og spørre om du har forstått riktig. Hvis du har det, kan du fortelle hvordan du har det, eller ser på situasjonen, og da skal den andre personen lytte til deg. Jeg tror vi mennesker må bli sett og hørt, og vi må bli flinkere til å ikke avbryte.

I politikk er vi også for dårlige til å snakke sammen. Vi unngår nesten å snakke sammen, og vi er så dårlige til å prøve å forstå eller lytte til den andre at vi i stedet blir sint, slenger på stygge kallenavn som gjør at noen tror de vinner diskusjonen. Rasist, brunskjorter, idiot og kallenavn som jeg tror er med på å ødelegge for en ekte samtale. Vi har et hylekor i stedet for argumentering, og latterligjøring i stedet for diskusjon. Jeg synes det samme går igjen både på personlig plan og i politikk.

Jeg tenker også at hvis man forteller sine ønsker og tanker blir folk rundt deg klar over hva som er viktig for deg. I et parforhold er det utrolig viktig å kommunisere. Du må heller ikke bare kommunisere, men du må kommunisere på en høflig måte. Jeg ser mange folk som er hyggelig til sine venner, men som roper og smeller til den som betyr mest i livet sitt. Både barn, partner og foreldre er sånn. Foreldre kan være hyggelige og humoristiske til en kelner de ikke kjenner på en restaurant, mens de i sekundet etterpå skriker til ungen sin. Når de kommer hjem, skriker de til hverandre fordi noen har glemt å kjøpe spagettisaus. De som man er mest glad i er de viktigste å ta vare på og være høflig mot. Det er sjelden man overbeviser folk med å rope og være streng. Det skaper som regel motstand og negative følelser. Det er en grunn til at pedagogikk og psykologi er metoder som tas i bruk når man er i samtaler med folk. Det må også tas med til de du er mest glad i. Det er de som fortjener det mest.

Du må selv vite hvordan du liker å bli snakket til

Dette er viktig for meg å gjøre for at jeg skal bli glad. Dette liker jeg ikke, jeg liker ikke å bli snakket til på den måten, men du har kanskje rett i det du sier. Jeg blir lei meg når du sier det. Ok, det var trist at du ble lei deg. Hvorfor ble du lei deg? Hva tenker du om det? Kan vi finne en middelvei hvis vi er helt uenig?

Jeg avslutter midt i teksten nå, fordi jeg har forstått det slik at folk gidder ikke å lese mer enn i 3 minutter. Vi har jo sluttet å lese bøker også. Så derfor er det nok sangen som når ut til de fleste med sitt budskap, men folk orker som regel ikke å tenke. Så takk til deg som orket å lese så langt. Du er unik og spesiell som gidder å bruke tiden din på å sette deg inn i hodet på andre mennesker. Samtidig er du med meg på å tolke og reflektere rundt lyrikk og musikk. Takk igjen. Sånne mennesker trenger vi 🙂 Del to kommer senere! Temaene da er falskhet, ærlighet, filosofi, uenighet og frihet

Legg igjen en kommentar